Головна » 2019 » Січень » 24 » «70% інвестицій у технологію є інвестиціями в команду» – засновник «американського інноваційного острова» Чарльз Вайтхед відвідав МДУ
16:19
«70% інвестицій у технологію є інвестиціями в команду» – засновник «американського інноваційного острова» Чарльз Вайтхед відвідав МДУ

Відомий інвестиційний банкір, засновник американського венчурного фонду «Phoenix» Чарльз Вайтхед планує створити у Маріуполі міжнародний інноваційний бізнес-інкубатор. Метою проекту буде комерціалізація наукових розробок і розвиток «нової економіки».

Велику роль у цьому процесі відіграватимуть університети як осередки розвитку наукового й інтелектуального потенціалу міста. Тож у рамках візиту до Маріуполя пан Вайтхед відвідав Маріупольський державний університет, де зустрівся із керівниками закладів вищої освіти міста: ректором МДУ, професором Костянтином Балабановим, проректором з наукової роботи Приазовського державного технічного університету, доцентом Ігорем Ленцовим, директором Азовського морського інституту ОНМА, професором Олександром Лисим та іншими представниками академічної спільноти.


Чарльз Вайтхед 20 років працював у сферах фінансового, корпоративного та бізнес-права, а наразі поєднує професорську посаду в Корнельському університеті із консультаційною діяльністю. Крім того, він займається інвестиціями у стартапи і є одним із засновників «американського інноваційного острова» Cornell Tech у Нью-Йорку (аналог Силіконової долини на острові Рузвельта). Діяльність його Фонду «Phoenix» має на меті комерціалізацію розробок і технологій українських університетів і наукових установ, вивід вітчизняних hi-tech стартапів на міжнародний ринок і залучення інвестицій у створення в Україні нових hi-tech компаній. 


Професор зауважив, що серед головних проблем, які стоять на шляху залучення іноземних інвестицій до українських міст, – недостатнє інформування і відсутність платформи, яка б могла трансформувати і розвивати бізнес в Україні.

 

Люди, які створюють технології тут, в Україні, нічого не знають про міжнародні ринки, не знають, як вони працюють. З іншого боку, зарубіжні інвестори так само мало обізнані про Україну та її потенціал. Тому наше завдання – створити систему бізнес-інкубаторів, яка б могла вирішити цю проблему. Ми можемо запропонувати навчальну програму тривалістю 3-4 місяці від провідних фахівців із Дубаю, Сінгапуру, Лондона, Ізраїля, США (Нью-Йорк, Бостон, Силіконова долина). Вони проводитимуть лекції з менеджменту, пітчингу, розповідатимуть, як можна мобілізувати капітал,  

– Чарльз Вайтхед.

 


Ключовий задум полягає в тому, щоб науковці продукували ідеї, а їх комерціалізацією займалися окремо створені команди фахівців, до яких входитимуть маркетологи, юристи, економісти тощо. В якості посередника між автором і виконавцями ідеї можуть виступати як спеціальний відділ у структурі університету, так і спеціально навчена людина. 


Таким чином, саме в інкубаторах під опікою міжнародних менторів та консультантів створюються нові високотехнологічні компанії, у статутному капіталі яких і розміщуються права на інтелектуальну власність на розробки і технології. Подальша капіталізація цих стартапів і, відповідно комерціалізація розробок, відбувається через продаж зацікавленим інвесторам частини корпоративних прав.


Чарльз Вайтхед зазначив, що це пілотний проект для України, який стартує у Києві та Харкові, і побудова реально працюючої системи – це справа не одного року. Він наголосив, що зацікавлений у створенні цілої мережі бізнес-інкубаторів по всій країні із залученням до команд, які розроблятимуть проекти, не лише викладачів і студентів, а й фахівців, які працюють поза університетом. Також можливий обмін фахівцями і формування міжуніверситетських і міжнародних команд.


Маріупольський державний університет має намір розвивати співпрацю з Чарльзом Вайтхедом. Під час зустрічі вчені економіко-правового факультету передали на розгляд професору низку пропозицій, які містять опис інноваційних проектів у галузі IT-технологій, нанотехнологій, економіки і туризму. 


Читайте також: Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста провели відкриту лекцію для студентів МДУ

Переглядів: 1200 | Додав: Прес-центр