Головна » 2019 » Квітень » 3 » Правда про НАТО: студенти МДУ зустрілися із заступником Міністра закордонних справ України
22:16
Правда про НАТО: студенти МДУ зустрілися із заступником Міністра закордонних справ України

3 квітня до Маріупольського державного університету завітала делегація Міністерства закордонних справ України у складі заступника Міністра Єгора Божка і першого секретаря Департаменту стратегічних комунікацій Віталія Пейчева. Візит був приурочений до Міжнародного дня просвіти щодо мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаній із розмінуванням.

Знайомство з університетом включало відвідання Інформаційного центру Європейського Союзу, відкритого за підтримки Представництва ЄС в Україні, Маріупольського центру «Вікно в Америку», Музею історії та археології, бібліотеки елліністичних студій імені Костянтиноса Левендіса, Інституту українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень, італійського і польського культурних центрів. 


Під час оглядової екскурсії, яку проводив проректор з міжнародних зв’язків МДУ Микола Трофименко, гості змогли оцінити рівень наукової та міжнародної співпраці університету, побачити результати дослідження мови та культури греків Приазов’я і знахідки археологічної експедиції МДУ. Приємним подарунком стала інформаційна продукція щодо НАТО і література з питань міжнародних відносин, яку співробітники МЗС передали до наукової бібліотеки університету.


Головною метою візиту дипломатів була зустріч із керівництвом МДУ, викладачами кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики і студентами спеціальностей «Міжнародні відносини» і «Політологія». Обговорювали перспективи співробітництва України і НАТО.


Єгор Божок запитав у студентів, що вони знають про Організацію Північноатлантичного договору, і розповів про розроблений план дій щодо членства у НАТО. Він зазначив, що для організації важливий не лише військовий потенціал країни, а й соціально-політична та економічна складова, тож наразі Україні ще є, над чим працювати. Серед факторів, які гальмують здійснення позитивних змін – неготовність деяких урядовців працювати на результат.


Відповідаючи на питання студентів, заступник Міністра зауважив, що українська армія є боєздатною, і процес її перетворення, який розпочався у 2014 році за підтримки НАТО, відбувався у прискореному темпі. Зараз з-поміж основних завдань – вирішення структурних питань, зокрема, розподіл функцій між Міністерством оборони і Генеральним штабом Збройних Сил України.

У країнах НАТО Міністерство оборони – це політичний орган, який формує політику безпеки, відповідає за створення умов для тих, хто воює. Тож функції Генштабу і Міністерства оборони не мають перетинаються, 

– Єгор Божок.


За підсумками зустрічі керівництво університету й МЗС України домовилося продовжити співпрацю у трьох основних напрямках. Міністерство сприятиме в організації навчання студентів та підвищення кваліфікації викладачів з питань діяльності Північноатлантичного альянсу, а також надаватиме допомогу вченим МДУ у рамках програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Крім того, МЗС підтримало ідею створення на базі університету центру міжнародної безпеки. Метою роботи центру буде поширення інформації про діяльність НАТО і розвіювання міфів, які існують навколо цієї теми. 


Читайте також: «Життя – мов спалах»: у МДУ вшанували пам’ять загиблих під час проведення АТО

Переглядів: 1188 | Додав: Прес-центр