Головна » 2019 » Листопад » 29 » Доцент МДУ Наталя Воєвутко відвідала Чехію в рамках освітнього проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у 21 столітті»
12:34
Доцент МДУ Наталя Воєвутко відвідала Чехію в рамках освітнього проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у 21 столітті»

Доцент кафедри педагогіки та освіти Маріупольського державного університету Наталя Воєвутко взяла участь в освітньому проєкті «Зміни педагогічних факультетів та університетів у 21 столітті», який реалізує Університет Масарика (м. Брно, Чеська Республіка) за підтримки Чеської агенції розвитку. 

Проєкт спрямований на посилення можливостей працівників середнього менеджменту та викладачів українських університетів, які готують майбутніх учителів.


У рамках проєкту до Чехії вирушили представники 20 українських університетів, які відіграють важливу роль у розвитку української освіти на регіональному та загальнодержавному рівні. Протягом тижня, з 17 по 23 листопада, вони вивчали питання, пов'язані з творенням візії, розробкою навчальних програм, проходженням акредитації та новими трендами у підготовці майбутніх учителів.


Велика увага приділялася обговоренню інтернаціоналізації університетів, змін у школі 21 століття, дослідницьких проєктів, спрямованих на інклюзію навчального процесу, використанню технологій в освіті та педагогічній діяльності, проєктної діяльності педагогів, участі студентів у програмах мобільності. Також освітяни дізналися про стратегічне планування та головні виклики для педагогічних факультетів у Чехії та про докторські програми в Університеті Масарика. 


Програма проєкту включала участь у міжнародній конференції «Енвайронментальні виміри педагогічних професій», на якій обговорювалися сучасні тенденції в галузі освіти і виховання. Також учасники проєкту відвідали практичні заняття студентів педагогічних спеціальностей в Університеті Масарика і чеську школу. 
 

Серед найяскравіших вражень – організація освітнього простору в  Університеті Масарика, адаптованого для навчання студентів з особливими освітніми потребами, у тому числі з вадами зору.

Також корисно було дізнатися, що викладачі мають усі свої лекції у відеоформаті і використовують їх не лише під час навчального процесу, а й для профорієнтації. Кожен викладач має свій профіль (портфоліо) на сайті університету, який постійно оновлюється, відображаючи його навчальну, наукову та організаційну діяльність. 

Цікавим є й те, що в Університеті Масарика існують дисципліни з нульовим кредитом ECTS, наприклад, «Інтернаціоналізація», а педагогічну практику студенти проходять за одним із двох напрямків: у школі або займаючись репетиторством,


– Наталя Воєвутко. 


Читайте такожДоценти МДУ Юлія Федорова і Наталя Воєвутко взяли участь у конференції на базі Афінського університету

Переглядів: 947 | Додав: Press