Головна » 2019 » Листопад » 28 » Душа без страху: у МДУ відбувся захід до 90-річчя від дня народження Алли Горської
10:32
Душа без страху: у МДУ відбувся захід до 90-річчя від дня народження Алли Горської

27 листопада у Маріупольському державному університеті вшанували пам’ять української художниці-шестидесятниці та правозахисниці Алли Горської. Захід відбувся за сприяння Маріупольської міської ради та окремого загону спеціального призначення «Азов».

На початку заходу з вітальним словом до присутніх звернулася перший проректор МДУ, професор Олена Булатова. Вона наголосила на важливості пам’ятати минуле, зокрема таких визначних особистостей, як Алла Горська, які творили історію України, і чиї твори дозволяють вчитися і пізнавати світ.
 

Старший офіцер з культурно-просвітницької роботи, капітан Володимир Михайленко пригадав імена великих митців України, які стояли на брамі захисту української культури у нелегкі для України часи. Серед таких людей була й Алла Горська. Про життя, творчу та громадську діяльність української мисткині присутнім розповіла методист Донецької обласної бібліотеки для дітей Марина Шевцова. 


Член Національної спілки письменників України, редактор журналу «Харків. Lit» Леонід Тома під час свого виступу зачитав свої поезії – вірш «Спартак» та уривок поеми «Золотий лев» – і наголосив, що саме культура формує націю.


Особистими спогадами з присутніми поділився академік Національної академії наук України, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Микола Жулинський. Він підкреслив важливу роль університетів у «творенні людини вільної, яка вільно мислить» і зауважив, що саме гуманітарна освіта сприяє розвитку нації. Також пан професор висловив захоплення Маріупольським держуніверситетом – динамічною історією становлення, міжнародними зв’язками та стратегією розвитку вишу. 
 

Про світове значення творчого доробку Алли Горської розповів академік Національної академії наук України, заступник громадської організації «Просвіта» Георгій Філіпчук. Наприкінці свого виступу він подарував науковій бібліотеці МДУ книгу Мирослава Лазарука «Чорторийські марева-видіння», присвячену 75-річчю від дня народження актора і кінорежисера Івана Миколайчука.


Також під час заходу учасники вокальної студії МДУ виконали пісню «Все буде добре», а народний ансамбль народного танцю «Промінь» – «Дуба танець». 
 

Читайте також: Студенти-журналісти МДУ провели круглий стіл до 90-річчя правозахисниці Алли Горської

Переглядів: 980 | Додав: Press