Головна » 2019 » Жовтень » 30 » Екодосвід: студенти МДУ взяли участь у молодіжному обміні в Іспанії
11:17
Екодосвід: студенти МДУ взяли участь у молодіжному обміні в Іспанії

З 14 по 22 жовтня студенти Маріупольського державного університету брали участь у молодіжному обміні «Потрійне "П" для соціальної інтеграції: помірне споживання, повторне використання, переробка» («Triple R for social inclusion: reduce, reuse and recycle»). Проєкт реалізований у рамках програми кредитної мобільності Еразмус+.

Міжнародний обмін зібрав у місті Херес-де-ла-Фронтера (Іспанія) молодь з Греції, Кіпру, Вірменії, Грузії, Іспанії та України. Від МДУ участь у проєкті взяли Лев Каверда, Олександра Федотова, Галина Сизоненко, Аліна Дегерменджи та Наталія Кудря.


Учасники програми обговорювали теми нераціонального використання ресурсів, екологічного сліду людини, впливу відходів на навколишнє середовище, переробки і повторного використання вторсировини, а також не обійшли увагою соціальну інклюзію, стереотипи та їх вплив на громадську думку.


Молодь розповідала про екопрактики, які використовуються в їхніх містах і країнах, а також ділилася власними екологічними звичками. Зокрема, студенти МДУ протягом обміну дотримувалися концепції «нуль відходів»: не використовували одноразові стаканчики, поліетиленові пакети та запропонували іншим учасникам складати покупки до хенд-мейд мішечків, які привезли із собою.
 

Ми розповіли про ситуацію в нашому місті, про те, що люди у Маріуполі починають менше використовувати пластика, сортують сміття і дуже турбуються про екологічну ситуацію,


– Олександра Федотова. 

 

Говорячи про екозвички, ми поділилися досвідом багатьох кав’ярень Маріуполя, коли відвідувачам, які приходять зі своєю чашкою роблять знижку на напій. Багатьох учасників це здивувало, адже не у всіх країнах і містах ЄС діє така система,


– Аліна Дегерменджи. 


Також програма обміну включала воркшопи, тренінги та цікаві тематичні завдання. Учасники майстрували вироби із вторинної сировини: годівниці для птахів, поштові ящики, VR-окуляри. Протягом одного із завдань учасники змогли познайомитися з містом Херес-де-ла-Фронтера.
 

Одним із завдань у перші дні було вийти у місто та зробити фото хороших і поганих екологічних практик та інклюзивних практик. Так ми досліджували місто і мали можливість не просто погуляти і подивитися на архітектуру, а й зробити це з користю,


– Галина Сизоненко. 


У вільний час студенти відвідали старовинне місто Кадіс, де побачили Атлантичний океан і спробували іспанську вуличну їжу.


Також під час свого перебування в Іспанії учасники проводили міжкультурні вечори, на яких презентували культуру та звичаї своїх країн. Молодь з України познайомила іноземців із національною кухнею і народними танцями.


По завершенні програми учасники отримали сертифікати «Youthpass», які містять інформацію про участь у проєкті від Еразмус+, отриманих результатах і компетенціях.

 

У листопаді учасники обміну планують поділитися своїми еко-знаннями з іншими студентами університету і жителями Маріуполя. А наразі вони розповіли, чому вирішили взяти участь у молодіжному обміні, який досвід отримали та як планують застосовувати здобуті знання.
 

Спочатку я заповнила заявку, тому що зараз мене дуже цікавить тема екології та різних еко-практик. Але коли в процесі підготовки до проєкту ми дізналися, що мова стосуватиметься ще й таких тем як соціальна інклюзія, рівноправність і толерантність, то я ще більше не пошкодувала, що потрапила на цей проект. Молодіжний обмін дав мені в першу чергу величезний досвід роботи у команді з різними людьми, а так само можливість дізнатися про екологічну ситуацію в різних країнах, про те, що думають інші люди, і яким еко-звичкам слідують.

Це незабутній час, тому що разом з корисними і дуже активними завданнями ми познайомилися з прекрасними і дуже талановитими людьми з різних точок планети. Я вважаю, що це саме безцінне. Що стосується застосування знань у майбутньому, то я вже контролюю свої покупки, споживання пластика та використання води і електроенергії. Планую просувати концепцію «нуль відходів» у своєму колі спілкування і, можливо, продовжу приймати участь у подібних заходах,


– Олександра Федотова. 

 

Мені, як майбутньому екологу, близька ця тема, тому хотілося розширити свої знання і навички, дізнатися актуальні проблеми у сфері навколишнього середовища в інших країнах, познайомитися із закордонним досвідом впровадження інновацій у технологічні процеси. Цей обмін дав мені величезну кількість нових корисних знайомств. Все що хотів від програми я отримав, а також поліпшив свої навички володіння англійською мовою. Отримані знання планую застосовувати у своїй подальшій науковій роботі та у майбутній професії,


– Лев Каверда. 

 

Я вирішила взяти участь у цьому проєкті оскільки тема екологічної ситуації є актуальною для нашого міста і дуже хвилювала мене. В ході проєкту я отримала нові знання про переробку сміття, про соціальну інклюзію та ексклюзію. В рамках обміну ми відвідали завод з очищення води у місті Херес-де-ла-Фронтера, де побачили, як вода з усіх стоків міста всього за 4 години повністю очищується і повторно використовується в аграрному виробництві. Більш того, завдяки спеціальному обладнанню і насосам за допомогою цієї води видобувається екологічне паливо й електрика.

Це той досвід, який, на мій погляд, варто перейняти і Маріуполю, адже такого екологічно чистого заводу, побудованого на благо екології, бракує нашому місту. Цей проєкт допоміг мені по-новому поглянути на багато речей, абсолютно з іншої перспективи. Тепер мені б хотілося поділитися отриманними знаннями з жителями Маріуполя для поліпшення екологічної ситуації нашого міста,


– Аліна Дегерменджи. 

 

Я дуже сподіваюся, що це не останній подібний проєкт для мене. Адже це був дуже цікавий досвід, не лише у сфері екології, а й у сфері взаємодії з людьми з різних країн. Звичайно ж, після обміну я ще більше замислююся про те, як мінімізувати використання пластику у моєму домі, і розповідаю про це своїм друзям і знайомим,


– Галина Сизоненко. 

 

Читайте також: Студентка МДУ Анастасія Кузнецова вивчала німецьку в Літній школі міста Веймар

Переглядів: 1454 | Додав: Press