Головна » 2019 » Червень » 13 » Гордість МДУ: ансамбль «Промінь» підтвердив звання «народного» (інтерв’ю з керівниками колективу)
16:52
Гордість МДУ: ансамбль «Промінь» підтвердив звання «народного» (інтерв’ю з керівниками колективу)

Ансамбль народного танцю «Промінь» Маріупольського державного університету підтвердив звання «народного аматорського колективу». Рішення було прийнято колегією управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації.

Концерт на підтвердження звання «народного» відбувся 8 травня у ПК «Чайка». Під час творчого звіту колектив презентував свої найкращі хореографічні постановки: угорський народний танець «Каблучок», «Грузинський танець», матроський танець «Азовські хвилі», «Святковий гопак» і грецьку сюїту «Душа нації». Підготовча група ансамблю дебютувала з грецьким танцем «Пендозаліс».


За оцінкою атестаційної комісії, ансамбль продемонстрував надзвичайно технічне виконання хореографічних елементів та високий виконавчий рівень. 


Історія колективу починається з жовтня 2008-го року. Саме тоді з ініціативи випускника МДУ Володимира Лещенка був створений ансамбль народного танцю «Промінь». У 2014 році колективу присвоїли звання «народного».


Сьогодні керівниками ансамблю, який налічує більше 30 учасників, є Олексій Ковальов і випускниця МДУ Катерина Пупирєва. Саме вони розповідають про підготовку до звітного виступу і подальші плани народного ансамблю народного танцю «Промінь». 

Більше місяця тому ваш колектив підтверджував звання «народного» перед 
комісією з управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації. Як проходила підготовка до звітного концерту?

Ми з Олексієм працюємо з початку грудня, і було дуже непросто зібрати, а ще складніше «станцювати» нових людей. Нам потрібно було у короткі терміни повністю розробляти програму, шити костюми, готувати хлопців та дівчат. Захист звання проходить раз на п'ять років, тому, зазвичай, колективи готуються до захисту протягом п’яти років, а ми підготувалися за шість місяців. Було важко, але результатом ми задоволені. Члени комісії після концерту підійшли до нас з Олексієм і похвалили, сказали, що за довгий час нарешті з'явився «дорослий» колектив. Через воєнні події у нашому регіоні спостерігався спад культурної діяльності. І ми, як то кажуть, «вистрілили». Для управління культури і туризму це було приємною несподіванкою.


Що ви відчули, коли захистили звання?

Ми відчули полегшення. Слава богу, все пройшло добре, і результатом усі дуже задоволені – і адміністрація університету, і ми, керівники, і наші підопічні. Ми дуже пишаємося своїми хлопцями і дівчатами, які витримали багатогодинні репетиції, жертвуючи своїми справами, а інколи і навчанням. Вони викладалися на повну. Також нас підтримували Молодіжний центр та адміністрація. Адже крім танцювальної частини, для підтвердження звання потрібно було підготувати документацію: положення ансамблю, склад груп, характеристики, і університет узяв все це на себе.


Вже 5 років ансамбль перебуває у статусі народного. Як змінився колектив за цей час?

Знаєте, в історії кожного колективу є злети і падіння. Я вважаю, що у нашого колективу був злет, коли Вова Лещенко був керівником. Потім був певний період спаду у силу того, що ситуація була неспокійна, стабільний керівник пішов, було дуже важко втримати учасників. Весь цей час ми трималися стабільно на одному рівні – були поїздки, участь у різних конкурсах, фестивалях, але суттєвого розвитку не було. А зараз ми знову на підйомі. У нас дуже дружний колектив. Ми проводимо багато часу разом, не лише на репитиціях. Велику увагу приділяємо тому, щоб був здоровий мікроклімат. І в цьому задіяні всі.


У «Проміня» помітно оновився репертуар, у якому стало більше сучасних танців. З чим це пов'язано?

Так, ми дійсно змінюємо свій репертуар, адже зараз публіка вимагає іншого, їй цікавіше дивитися на різні національності і танцювальні напрями. Проте у будь-якому випадку ми залишаємося ансамблем народного танцю. На фестивалях і конкурсах ми виступаємо з народними танцями, а на студентських заходах, новорічних концертах ми прагнемо показати щось більш сучасне. Такий собі експеримент.


Над чим ви зараз працюєте?

Зараз ми працюємо над програмами на 14-й Середземноморський фестиваль народного танцю, який проходитиме у вересні на Кіпрі, у місті Ларнака. Ми хочемо зробити цілісну програму з трьох номерів по 10 хвилин кожна. Такі собі міні-вистави. Перший номер – привітальній: жіночий хоровод і, звичайно, гопак. Наступний – українське весілля. І ще одна програма буде, напевно, по регіонах, таке собі попурі, але ми ще думаємо над цим.


Ви не вперше берете участь у міжнародних фестивалях. У чому особливість саме цього культурного заходу?

В організаторів цього фестивалю є певні вимоги до виступів учасників. Потрібно, щоб на сцені була максимальна кількість людей. Тобто на початку, на першій секунді виходитимуть усі 17 учасників колективу, і ми повинні перебувати на сцені до останньої секунди. Тому потрібно зробити так, щоб це була цілісна програма. Навіть якщо хтось вибіжить переодягатися, потрібно, щоб частина учасників залишилася на сцені. Коли ми їхали в перший раз на цей фестиваль у 2015 році, то цього не знали, і між номерами була порожня сцена, на якій стояли дві вокалістки. Зараз все має бути інакше.


Які плани має колектив на найближчі 5 років?

Передусім, ми будемо готувати нові постановки, відточувати майстерність. Плануємо розширювати склад підготовчих груп до 30-50 учасників. З нетерпінням чекаємо на першокурсників, але хотілося б розраховувати не тільки на студентів університету. Є певна мета зробити хороший дорослий ансамбль. У місті такого немає, тож нехай він буде на базі нашого університету. У Маріуполі є дитячі колективи, а ті хлопці та дівчата, які хотіли б продовжувати танцювати, або залишаються танцювати з молодшими групами, або просто не знають, куди йти, і припиняють займатися. Ми прагнемо стати місцем, куди могла б піти танцювати молодь з інших колективів і, звичайно ж, наші талановиті студенти.


Народний ансамбль народного танцю «Промінь» – візитівка Маріупольського державного університету. Ансамбль неодноразово ставав призером всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів. Колектив є постійним учасником загальноуніверситетських культурно-масових заходів, міських концертних програм, прийомів численних зарубіжних делегацій, які відвідують МДУ, у тому числі делегацій найвищого рівня на чолі з першими керівниками держав. Виступи ансамблю завжди отримують високу оцінку українських і зарубіжних гостей.


Щиро вітаємо ансамбль «Промінь» із підтвердженням звання «народного» та бажаємо його учасникам творчих успіхів і нових перемог!

 

Читайте такожНародний ансамбль танцю «Промінь» виступив на фестивалі «Дике поле. Шлях до Європи»

Переглядів: 1407 | Додав: Press