Головна » 2021 » Вересень » 7 » Передовий американський досвід: ректор МДУ Микола Трофименко пройшов стажування у США за програмою імені Г'юберта Гамфрі
10:09
Передовий американський досвід: ректор МДУ Микола Трофименко пройшов стажування у США за програмою імені Г'юберта Гамфрі

Ректор Маріупольського державного університету, професор Микола Трофименко пройшов стажування у Сполучених Штатах Америки за стипендіальною програмою імені Г'юберта Гамфрі.

Зазвичай програма розрахована на річне стажування у провідних університетах США, однак цього року стипендіальна програма вперше відбулася у тритижневий період і була розрахована на видатних стипендіатів, які не можуть відлучитись зі своїх країн на один рік.


Окрім Миколи Валерійовича, який став єдиним представником від України, до програми долучилися 13 учасників з Чехії, Болгарії, Киргистану, Грузії, Сербії, Словаччини, Туреччини, Литви, Латвії.


Програма Г'юберта Гамфрі розрахована на ініціативних, активних і завзятих лідерів, готових працювати на суспільне благо та зацікавлених у стратегічному розвитку сфер свого впливу. Крім того, вона дає хороші можливості для професійного розвитку та враховує особисті інтереси кожного учасника.
 

Перші два тижні були присвячені лекціям і презентаціям від практиків та науковців. Третій тиждень відзначився зустрічами, які індивідуально підбиралися для кожного учасника. Я, як депутат міськради і ректор університету, мав честь зустрітися з мерами і членами рад міст і районів, а також з адміністрацією Університету Вашингтона. Було дуже цікаво перейняти передовий досвід від іноземних колег.


Микола Трофименко зустрівся з меркинями Бельвью, Редмонд, Кент – Лінн Робінсон, Анджелою Бірні, Даною Ральф. Він поділився успіхами депутатської роботи у міській раді, розповів про Маріуполь і його амбітну ціль створити комфортні умови для жителів і гостей міста. Очільниці американських міст були приємно здивовані активною діяльністю органів місцевого самоврядуваня прифронтового міста та наголосили на можливому партнерстві для реалізації спільних проєктів. Не менш продуктивною виявилася зустріч із директоркою громадських робіт округу Сногомиш Келлі Снайдер. Вона поділилася досвідом оновлення місцевої інфраструктури, який може стати корисним Маріуполю.


Також Микола Валерійович мав унікальну нагоду поспілкуватися зі співробітницею українського відділу державного департаменту США Кортні Галл, яка займалася підготовкою офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Вашингтону.


Поїздка у США дала можливість Миколі Валерійовичу познайомитися з віце-президентом з комунікацій Університету Вашингтона Джеком Мартином. Іноземний колега поділився досвідом реагування на виклики, які ставить пандемія перед закладами освіти. Вакцинування – це можливість повернутися до повноцінного життя. Американський виш є прикладом для наслідування, адже 90% його студентів, викладачів і співробітників зробили щеплення від COVID-19.


З-поміж іншого очільник МДУ зустрівся з проректором коледжу Вашингтонського університету Рові Браноном. Освітяни обговорили проблеми, з якими довелося стикнутися закладам вищої освіти у період пандемії, обмінялися досвідом з дистанційного навчання та освіти протягом життя, а також дійшли думки, що сучасний університет має бути гнучким і швидко реагувати на потреби роботодавців і органів влади. Крім того, представники вишів домовилися не втрачати зв’язок і налагодити співпрацю між Маріупольським університетом і Університетом Вашингтона.


Варто відзначити, що під час стажування особлива увага приділялася темі дезінформації та боротьбі з нею. Микола Трофименко разом із американськими колегами дійшли до спільної думки, що головною зброєю проти свідомо неправдивих меседжів є освіта.

 

Найбільш ефективна зброя проти пропаганди – це освіта. Ми граємо дуже важливу роль у боротьбі з дезінформацією. Університет випускає не тільки фахівців своєї справи, а й сформованих особистостей. Участь у стажуванні дала мені передовий досвід США, тепер моє головне завдання – використати його для розвитку міста та університету!

 

Читайте також: Ректор МДУ Микола Трофименко розвиватиме освіту і науку під егідою Президента України

 

Переглядів: 1028 | Додав: Press2