Головна » 2019 » Грудень » 3 » Проректор МДУ Микола Трофименко вивчав досвід розробки стратегій розвитку польських університетів
13:36
Проректор МДУ Микола Трофименко вивчав досвід розробки стратегій розвитку польських університетів

Проректор з міжнародних зв’язків Маріупольського державного університету, радник голови Донецької облдержадміністрації, професор Микола Трофименко ознайомився з польським досвідом розробки стратегій розвитку університетів під час участі у проєкті «Інноваційний університет і лідерство. Фаза V: Інтердисциплінарність та міжгалузевість і стратегії розвитку університету».

Стажування тривало протягом листопада і передбачало курс тренінгів для академічних лідерів у Варшавському та Ягеллонському університетах, а також індивідуальні консультації з провідними польськими вченими та експертами в галузі освіти й науки. У проєкті взяли участь більше 20 представників адміністрації провідних українських закладів вищої освіти, а також Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.


Під час тренінгів у Варшавському університеті учасники дізналися про особливості управління закладом вищої освіти, використання даних про вступників і випускників у процесі розробки стратегії розвитку, джерела фінансування досліджень та «ініціативу досконалості» (збільшене фінансування від держави для дослідницьких університетів), а також про інструменти ефективного просування університету в інформаційному просторі. 


Представники Ягеллонського університету розповіли про участь у європейських проєктах, стратегію розвитку вишу, досвід пошуку коштів на дослідження, практику взаємодії з громадськістю і засобами масової інформації, грантову діяльність і спільні проєкти з українськими університетами. 


Учасники стажування разом з польськими науковцями та експертами обговорювали помилки, які виникають під час розробки стратегій розвитку українських університетів, важливі складові стратегії організації, сучасні освітні тренди, такі як інтердисциплінарність та міжгалузевість, етичні засади діяльності науковця та зміни у польському законодавстві у сфері вищої освіти і науки. 
 

Проректор МДУ Микола Трофименко відзначив виступ уповноваженої мера Варшави зі стратегії розвитку міста Пауліни Новицької, яка зазначила, що Варшавський університет відіграє важливу роль у стратегічному розвитку міста.
 

Варшава живе в умовах, коли кожний дев’ятий житель – це студент. Загалом їх 220 тисяч, у тому числі 24 тисячі іноземців. Міська адміністрація розуміє, що студенти є своєрідними інвесторами в економіку Варшави, формують її імідж і розвивають місто. МДУ як головний носій бренду Маріуполя також націлений брати активну участь у реалізації амбітної стратегії розвитку міста: збільшувати кількість іноземних студентів, відкривати нові актуальні освітні програми, перетворювати Маріуполь та регіональний центр розвитку освіти та науки,


– Микола Трофименко. 

 
Програма включала також екскурсії Варшавою і Краковом з відвідування головних пам’яток архітектури та музеїв, зокрема, королівського замку Варшави, Музею Варшавського повстання, Музею історії польських євреїв. 


По завершенні стажування академічним лідерам необхідно буде реалізувати індивідуальні чи групові мікропроєкти з удосконалення роботи своїх університетів, академічних центрів, або всієї системи вищої освіти України і представити їх на розгляд представників Міністерства освіти і науки України та Спілки ректорів вищих навчальних закладів України на підсумковій конференції у Києві. 


Микола Трофименко втілюватиме в життя мікропроєкт «Університет як центр трансформації громади: стратегія розвитку та взаємодії», який передбачає просування іміджу Маріуполя як безпечного міста, розробку нових освітніх програм за запитом основних стейкхолдерів, розвиток матеріально-технічної бази університету, впровадження нових методів профорієнтації, перегляд структури відділу міжнародних зв'язків МДУ тощо. 


Проєкт «Інноваційний університет і лідерство. Фаза V: Інтердисциплінарність та міжгалузевість і стратегії розвитку університету» реалізує МОН України та Міністерство науки і вищої освіти Республіка Польща за підтримки Фундації польських ректорів – Інституту суспільства знань. Співорганізаторами виступають Міжнародний благодійний Фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики» та Спілка ректорів ВНЗ України. 
 

Читайте також: У рамках проєкту Еразмус+ викладачі МДУ відвідали польський виш й обговорили актуальні проблеми журналістської освіти


Підпишіться на телеграм-канал t.me/mdu_mariupol і першими дізнавайтеся найцікавіші новини МДУ

Переглядів: 1296 | Додав: Press