Головна » 2023 » Листопад » 13 » Сплески надії, що підкреслюються сильними історіями: ректор Микола Трофименко представив МДУ у Берліні
13:40
Сплески надії, що підкреслюються сильними історіями: ректор Микола Трофименко представив МДУ у Берліні

Ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко вирушив до столиці Німеччини у складі делегації представників Міністерства освіти і науки України, українських університетів і наукових установ.

Робочий візит відбувся з нагоди 30-річчя встановлення партнерства двох дружніх країн у сфері науки та технологій.


Головною подією стало XIV засідання українсько-німецької робочої групи з науково-технолонічного співробітництва. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий разом із федеральною міністеркою освіти та досліджень Німеччини Беттіною Штарк-Ватцінгер обговорювали деталі подальшої співпраці. Сторони підписали Декларацію, яка сприятиме об'єднанню зусиль у сфері науки, технологій та інновацій.


З-поміж іншого, члени делегації відвідували освітньо-наукові заклади Берліну та проводили зустрічі з іноземними партнерами. Микола Трофименко взяв участь у засіданні Альянсу Берлінських університетів, до якого окрім українських освітян і науковців долучилася й українська молодь – студенти вишів Німеччини.


Беттіна Штарк-Ватцінгер процитувала ректора незламного вишу з інтерв’ю для видання New York Times і звернулась до нього під час свого виступу. Міністерка виразила свою велику повагу до академічної спільноти Маріупольського університету та відзначила досягнення українських закладів освіти в умовах повномасштабного вторгнення.
 

Зараз тут, у Берліні, як і скрізь у світі, ми знаємо набагато більше назв українських міст, знаємо, де вони знаходяться і маємо уявлення про їхню стратегічну важливість. Бахмут, Авдіївка, Маріуполь – це синоніми жорстокості російської атаки. Тим не менш, такі назви також відображають і сплески надії. Це підкреслюється сильними історіями, як, наприклад, історія Маріупольського університету.

Університет, який намагається вижити як інституція. Університет, який пропонує багато навчальних курсів і присуджує наукові ступені. Це послання, що неможливо не зрозуміти – нас не перемогти,


– міністерка Беттіна Штарк-Ватцінгер.


Крім того, очільник університету героїчних людей зустрівся з Головою комітету з освіти, наукових досліджень та оцінки технологій Німецького Бундестагу Каєм Ґерінґом. Разом із ним українські та німецькі освітяни і науковці обговорювали питання реконструкції та розвитку української наукової системи. 
 

Енергійність, з якою Маріупольський університет відновив викладання в новому тимчасовому кампусі у Києві, – смілива і вражає. Студенти повинні мати можливість навчатися в університетах. А можливість для дітей і підлітків продовжувати звичне шкільне життя створює надію та забезпечує підтримку у безнадійний час,


– голова комітету Бундестагу Кай Ґерінґ.


Читайте також: Яскравий приклад стійкості: ректор МДУ Микола Трофименко поділився досвідом незламного університету у Лондоні



 

Переглядів: 239 | Додав: Press