6 червня з ініціативи Центру українознавчих студій Маріупольського державного університету відбувся семінар на тему «Українська обрядова страва: традиції і новації», приурочений до Дня факультету філології та масових комунікацій. У семінарі взяли участь учні міських закладів середньої освіти, студенти та викладачі кафедри української філології.
Студенти поділися рецептами українських обрядових страв, які готуються в їх родинах. Особливий інтерес викликала доповідь магістрантки спеціальності «Філологія. Українська мова та література» Олени Помазан про обрядову випічку, пов’язану із закликанням весни.
На день Сорока святих мучеників випікалися обрядові пташки з тіста. У народі таке печиво мало різні назви – «жайворонки», «солов’ї», «голубці», «сороки», «журавлики». Їх пекли у «середохресну» середу та дарували дітям. Малеча, з пташками-печивом, примовляючи «заклички», кликала весну,
– Олена Помазан.
Також учасники розглянули витоки страв різних регіонів України – їх появу, модифікації та символічний зміст.
Читайте також: Всесвітній день вишиванки у МДУ (ФОТОЗВІТ)
|