Головна » 2019 » Жовтень » 22 » Студенти МДУ познайомилися з творчістю письменниці Галини Захарової
16:40
Студенти МДУ познайомилися з творчістю письменниці Галини Захарової

На історичному факультеті Маріупольського державного університету пройшла зустріч студентів із головою міського історико-просвітницького товариства «Меморіал», членом Національної Спілки журналістів України Галиною Захаровою.

Захід організовано історико-краєзнавчим студентським науковим товариством «Історія Надазов’я» спільно з кафедрою історичних дисциплін та науковою бібліотекою МДУ до 30-річчя міського історико-просвітницького товариства «Меморіал».


Доцент кафедри Вадим Коробка окреслив учасникам зустрічі головні етапи життєвого шляху письменниці. Провідний бібліотекар наукової бібліотеки Тамара Бондаренко ознайомила присутніх із творчим доробком Галини Михайлівни, який складається з 14 книг.


Історикиня розповіла студентам про зміст своєї останньої книги «Справа капітана Володимира Максимова», яку вона створювала протягом 25 років. Спираючись на відомості архівної судово-слідчої справи, авторка виразно відтворила механізм допитів Максимова у катівнях НКВС та довела неправдивість звинувачень.
 

Капітана Максимова призначили начальником Азовського пароплавства наприкінці 1935 року, але вже у червні 1937 року його заарештували. Керівнику судноплавного підприємства за сфальсифікованими матеріалами інкримінували створення так званої «антирадянської право-троцькістської організації». Її члени нібито планували здійснювати шпигунську, шкідницьку, диверсійну і терористичну діяльність у портах Маріуполя, Ростова-на-Дону, Таганрога та Бердянська.

Життя Володимира Максимова обірвалося 7 червня 1938 року – його безвинно розстріляли органи НКВС. Згодом, 1956 року в умовах «хрущовської відлиги» Максимов був посмертно реабілітований як жертва політичних репресій,


–  Галина Захарова.


Наприкінці зустрічі студенти подякували гості за цікаву та змістовну розповідь, а також висловили подяку за подвижницьку письменницьку працю та правозахисну діяльність.


Читайте також: Студенти МДУ зустрілися з військовослужбовцями напередодні Дня захисника України

Переглядів: 1025 | Додав: Press2