Головна » 2019 » Листопад » 7 » Тижні української писемності та мови: викладачі і студенти МДУ обговорили поезію українського бароко
15:11
Тижні української писемності та мови: викладачі і студенти МДУ обговорили поезію українського бароко

7 листопада на факультеті філології та масових комунікацій Маріупольського державного університету відбувся круглий стіл «Жанр віршів на клейноди у системі панегіричної поезії українського бароко». Захід організований кафедрою української філології у рамках Тижня української писемності та мови.

В обговоренні взяли участь викладачі кафедри, студенти І, ІІІ курсу спеціальностей «Філологія. Українська мова та література» і «Середня освіта. Українська мова та література».


Учасники круглого столу розглянули питання виникнення та поширення жанру геральдичної поезії в українському поетичному бароко, його зв'язок із розвитком книгодрукування, а також обговорили питання символіки гербів – визначили найбільш уживані символи, їх походження та значення у текстах. 


З циклом віршів на клейноди роду Желіборських у контексті геральдичної поезії українського бароко присутніх ознайомила завідувач кафедри, доцент Ірина Мельничук.
 

Жанр геральдичної поезії, що виконувала у видавничій справі функцію прикнижного реквізиту, має синтетичний характер: гербові вірші є емблематичними за формою і панегіричними за змістом. Символи як такі виростають з образу, проявляються та діють в знаковій формі, містять архетипний компонент, актуалізують певні концепти, взаємодіють з метафорами і постають невід’ємною частиною свідомості,


– Ірина Мельничук. 


Також на заході з тематичними доповідями виступили майбутні філологи і викладачі. Першокурсниця Василіса Дьяченко розповіла про символіку геральдичної поезії, Лілія Шелепова – про емблематичність, як основний принцип української барокової поезії, а Діана Синельник ознайомила з витоками і традиціями жанрів віршів на клейноди в українській бароковій поезії. 


Нагадаємо, що завтра об 11:00 на факультеті філології та масових комунікацій відбудеться написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, у якому візьмуть участь усі бажаючі. 

 

Читайте такожСтуденти МДУ провели уроки-подорожі і флешмоб у рамках Тижня української писемності та мови

 

Переглядів: 798 | Додав: Press