Головна » 2019 » Березень » 20 » У музеї МДУ відкрилася виставка на честь 65-ї річниці від дня народження археолога і краєзнавця Володимира Кульбаки
16:27
У музеї МДУ відкрилася виставка на честь 65-ї річниці від дня народження археолога і краєзнавця Володимира Кульбаки

20 березня у Музеї історії та археології Маріупольського державного університету відбулося відкриття виставки, присвяченої 65-річчю від дня народження відомого археолога, маріупольського краєзнавця, викладача МДУ Володимира Кульбаки (1954-2009).

Виставка організована з ініціативи директора музею, начальника археологічної експедиції МДУ, старшого викладача кафедри історичних дисциплін В’ячеслава Забавіна. Її мета – залучення молоді до вивчення історії і культури рідного краю та вшанування пам’яті Володимира Кульбаки.


Експозиція включає фотографії археолога різних років, деякі матеріали розкопок, особисті речі й експедиційний інвентар, а також фрагменти унікальних аудіо- та відеозаписів, зроблених за участі дослідника. Першими виставку побачили викладачі та студенти історичного факультету і маріупольці, які знали археолога особисто. 


Своїми спогадами про краєзнавця поділилися його колеги і друзі. На відкритті виставки виступили завідувач кафедри історичних дисциплін, професор Володимир Романцов, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності Юзеф Нікольченко, заступник директора Маріупольського краєзнавчого музею з наукової роботи Раїса Божко та зберігач фондів краєзнавчого музею Лідія Кучугура. 


Професійний археолог, краєзнавець і педагог, Володимир Костянтинович Кульбака був відкритою та веселою людиною, яка щиро захоплювалася дослідницькою діяльністю. В археологію він прийшов у далекому 1976 році, працюючи у складі експедицій Інституту археології АН УРСР, які проводили польові роботи на Південному Сході України. Починаючи з 1984 року, дослідження археолога були нерозривно пов’язані з Маріуполем та Північним Приазов’ям. Важко переоцінити значення матеріалів, здобутих Маріупольською археологічною експедицією (а згодом і експедицією МДУ) під його керівництвом.


Протягом 1984-2009 років, працюючи у Маріуполі та на Півдні України, Володимир Костянтинович дослідив десятки курганів із сотнями поховань енеоліту, епохи бронзи, раннього залізного віку, кочівників, зокрема, ґрунтовий могильник періоду Золотої Орди. Матеріали з розкопок краєзнавця можна побачити в експозиціях Маріупольського краєзнавчого музею і Музею історії та археології Маріупольського державного університету. 


З 1997 року Володимир Кульбака працював старшим викладачем кафедри історичних дисциплін МДУ і начальником археологічної експедиції університету. За роки науково-педагогічної діяльності він опублікував 4 монографії, у яких відобразив результати археологічних досліджень, та найголовніше – Володимир Костянтинович передав тогочасним студентам любов до рідного краю та історії, до наукової діяльності та польових досліджень. Послідовники археолога, члени експедиції МДУ, успішно продовжують його справу, досліджуючи стародавні поховання на території Приазов’я.

 

Читайте також: На курсах МДУ вчителі історії ознайомилися з новими освітніми технологіями

Переглядів: 1710 | Додав: Press