Головна » 2019 » Жовтень » 1 » У прес-клубі газети «Приазовський робочий» відбулася презентація книги до 70-річчя ректора МДУ Костянтина Балабанова
17:39
У прес-клубі газети «Приазовський робочий» відбулася презентація книги до 70-річчя ректора МДУ Костянтина Балабанова

1 жовтня у прес-клубі газети «Приазовський робочий» відбулася презентація ювілейного видання «Костянтин Балабанов: життєвий шлях освітянина, науковця, дипломата».

Книга була видана напередодні Дня працівників освіти, який цього року відзначатиметься 6 жовтня, до 70-річчя ректора Маріупольського державного університету, члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України, доктора політичних наук, професора, Почесного Генерального консула Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтина Балабанова.


На презентації виступили друзі, колеги та партнери ювіляра. Модерувала захід директор-головний редактор газети «Приазовський робочий» Олена Калайтан.


Про успішне співробітництво з університетом і ректором розповіли секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма, начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області, генерал поліції третього рангу Микола Семенишин, голова правління ГО «Громадське радіо», голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов. 
 

Костянтине Васильовичу, ви та людина, яка ніколи не зупиняється на досягнутому, яка завжди досягає і реалізовує ті плани, які ставить перед собою, своєю командою. Університет, який з вашої легкої руки був створений і працює вже багато років, зробив колосальний внесок у розвиток науки, у розвиток місцевого самоврядування, у розвиток Маріуполя і популяризацію нашого міста як в області, в Україні, так і за її межами,


– Степан Махсма 


З чого починалася робота Костянтина Балабанова в Маріуполі, пригадали депутат Маріупольської міської ради Юрій Хотлубей і голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджи. З подіями років його дитинства і юності присутніх познайомила екс-директор Малоянісольської загальноосвітньої школи ім. В. В. Балабана, ветеран педагогічної праці Галина Шаблінська. 
 

У нього була одна відмінність від усіх учнів: починаючи з початкових класів він був дуже серйозним, не по-дитячому серйозним. Всі роки навчання він, звичайно, читав, особливо історичні романи. Викладач мови і літератури завжди зачитував нам його твори як приклад, і стверджував, що він таки стане письменником і прославить нашу школу. Вийшло так, що те, чого досяг Костянтин Васильович, він досяг без сторонньої допомоги і не в силу якихось обставин – він дійсно цілеспрямовано йшов до того, щоб стати тим, ким він є,


– Галина Шаблінська 


Особистими спогадами про ювіляра поділилися і співробітники університету: перший проректор МДУ, професор Олена Булатова, проректор з міжнародних зв’язків, професор, радник голови Донецької облдержадміністрації Микола Трофименко і декан факультету філології та масових комунікацій, професор Світлана Безчотнікова.


Більшість учасників презентації є авторами дописів про Костянтина Балабанова, які увійшли до ювілейного видання. Загалом книга включає спогади і привітання від 50 осіб, серед яких – ректори провідних університетів, відомі українські і зарубіжні науковці, дипломати, парламентарі, урядовці, журналісти, керівники правоохоронних органів, великих підприємств, міжнародних організацій і фондів, співробітники, студенти і випускники МДУ.


Також видання містить розгорнуту біографію ректора, історію університету, опис наукового доробку і хронологічний покажчик праць Костянтина Балабанова, а також майже півтори сотні фотографій з особистого архіву ректора та архіву університету. Книга видана в типографії газети «Приазовський робочий».


Наприкінці заходу Костянтин Балабанов подякував усім учасникам презентації за теплі слова і зауважив, що в його планах – видати мемуари, в яких він має намір розповісти про так зване «життя за лаштунками» і тернистий шлях, який подолав університет і його колектив на шляху до успіху.


Відеозапис презентації книги


Читайте також: Студенти МДУ навчатимуться у літніх мовних таборах у Греції й отримуватимуть стипендії Фракійського університету

Переглядів: 1397 | Додав: Прес-центр