Головна » 2018 » Березень » 5 » «У США та у 17 країнах світу тепер краще розуміють Україну»: проректор МДУ Микола Трофименко пройшов стажування в Америці
11:34
«У США та у 17 країнах світу тепер краще розуміють Україну»: проректор МДУ Микола Трофименко пройшов стажування в Америці

Протягом шести тижнів на початку року проректор з міжнародних зв’язків Маріупольського державного університету, професор Микола Трофименко проходив стажування у Сполучених Штатах Америки за програмою Державного департаменту США «Інститут з Американістики з питань формування національної політики у галузі національної безпеки» (SUSI). 

Програма розроблена для викладачів закладів вищої освіти, керівників та лідерів громадської думки з різних країн світу. Її мета – поліпшити якість викладання американістики у вишах за межами США. Стажування включало інтенсивну академічну програму в Університеті Делавера (Ньюарк) та ознайомчі поїздки країною із підсумковими зустрічами у Вашингтоні. Всі витрати покрив Держдепартамент США.

Учасники програми пройшли жорсткий відбір. Лише від України було подано 200 кандидатур, з яких Посольство Сполучених Штатів рекомендувало кандидатуру Миколи Трофименка. На фінальному етапі відбору Бюро освітніх і культурних програм Державного департаменту США розглядало заявки від 120 країн. У підсумку на стажування були запрошені 18 учасників з України, Португалії, Сполученого Королівства, Ізраїлю, Словаччини, Китаю, Індії, Аргентини, Грузії та інших країн. Перевага була надана високо мотивованим і досвідченим працівникам вищих навчальних закладів або установ, що займаються розробкою політики національної безпеки.

Програма зосереджувалася на питаннях розробки політики зовнішньої та національної безпеки США, ролі федерального уряду, аналітичних центрів, медіа та громадської думки у формуванні цієї політики. Щотижня учасники брали участь у навчальних заходах, круглих столах з експертами у галузі національної безпеки США та бесідах із громадськістю Ньюарка та штату Делавер із ключових тематичних питань. Загалом вони відвідали 11 міст, 13 закладів вищої освіти, у тому числі 4 – військового спрямування, 40 лекцій і діалогових заходів, побували у провідних аналітичних центрах Америки. 

«Ми мали унікальну можливість спілкуватися з вченими зі світовим ім’ям, політиками, дипломатами, представниками державних установ, аналітичних центрів, познайомитися з роботою політичної системи, структури національної безпеки, зовнішньополітичними органами, мозковими центрами США тощо. Це колосальний досвід, який безумовно буде використаний на користь нашої країни та Маріупольського державного університету. Участь у цій програмі – це початок великої кількості міжнародних проектів та ініціатив. Одним з головних результатів програми є й те, що у США та у 17 країнах світу тепер краще розуміють Україну, зокрема події, які відбуваються на Сході нашої держави», – розповідає Микола Трофименко.

Важливим результатом програми стало створення Наукової спільноти, головною метою якої є підтримка контактів між учасниками та сприяння розвитку міжнародного співробітництва. Першою ініціативою спільноти стане видання до кінця 2018 року спільної монографії з питань міжнародних відносин, глобальної та міжнародної безпеки. Також досягнуті домовленості про підписання угод про співпрацю Маріупольського державного університету з вишами США, Індії, Пакистану, Китаю, Лівану, Ізраїлю та інших країн.

Маріупольський держуніверситет вже не перший рік активно співпрацює з Посольством США в Україні. Наразі МДУ бере участь у проекті посольства «Вікно в Америку», у рамках якого на базі наукової бібліотеки університету буде обладнана так звана «Американська поличка». Також в університеті проходимуть лекції, семінари, виставки, презентації американських фільмів і літературних творів, та інші заходи, спрямовані на знайомство з громадським, політичним та культурним життям США і водночас на вдосконалення навичок володіння англійською мовою.

Читайте також: Програма підвищення кваліфікації для вчителів грецької мови (подача заявок - до 15 березня)

Переглядів: 1894 | Додав: Прес-центр