Головна » 2019 » Червень » 7 » Вчені, студенти і представники ЗМІ обговорили питання оновлення журналістської освіти
13:12
Вчені, студенти і представники ЗМІ обговорили питання оновлення журналістської освіти

7 червня у Маріупольському державному університеті відбувся круглий стіл «Оновлення журналістської освіти: європейський вимір». Захід є частиною міжнародного проекту DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм», який реалізується у рамках програми Європейського Союзу Еразмус+.

В обговоренні питань реформування журналістської освіти й удосконалення підготовки фахівців у сфері мас-медіа взяли участь роботодавці, викладачі кафедри соціальних комунікацій та студенти спеціальності «Журналістика».


З вітальним словом виступив ректор МДУ, професор, Почесний Генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтин Балабанов. Основні ідеї проекту презентувала декан факультету філології та масових комунікацій, професор, координатор проекту DESTIN в МДУ Світлана Безчотнікова. 


Пропозиції щодо оновлення програми підготовки журналістів висловили голова правління ГО «Громадське радіо», голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов, керуючий партнер Академії української преси, в. о. завідувача кафедри соціальних комунікацій МДУ, професор Тетяна Іванова,  директор – головний редактор ПрАТ «Газета «Приазовский рабочий» Олена Калайтан, головний редактор «Маріупольської служби новин» ТРО «Мариупольське телебачення» Вікторія Терещенко, випусковий редактор ТРК «ТВ-7» Вікторія Гребенюк, начальник відділу реклами ТРКК «Сигма» Ганна Дробот, головний редактор сайту 0629.com.ua Юлія Священко, головний редактор сайту mrpl.city Володимир Селіванов.


За словами роботодавців, сучасний журналіст має оволодіти якомога більшою кількістю практичних навичок – вміти не лише писати тексти, а й фотографувати, працювати з графічними редакторами, знаходити і перевіряти інформацію, не боятися ставити незручні питання. Також студентам-журналістам не зайвим буде виробити власний авторський стиль, приділити увагу вивченню англійської мови та розширенню кругозору і найголовніше – вони мають бути відповідальними за кожне слово, яке вийшло під їх авторством. 


Усі пропозиції, які прозвучали під час круглого столу, будуть узагальнені, проаналізовані і враховані при розробці оновлених програм підготовки бакалаврів і магістрів за спеціальністю «Журналістика». Також у процесі обговорення викладачі кафедри і редактори міських ЗМІ домовилися про організацію практик студентів, спільну участь у заходах, які проводитимуть зарубіжні партнери проекту DESTIN, і подальшу співпрацю на шляху підвищення якості підготовки журналістів.


Міжнародний проект DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність і професіоналізм» має на меті, зокрема, реформування навчальних планів спеціальності «Журналістика» з урахуванням європейських моделей журналістської освіти, розповсюдження роз’яснювальних онлайн-курсів з медіаграмотності для цільових груп. 


У реалізації проекту беруть участь 10 українських університетів, в тому числі МДУ. Передовим досвідом у журналістській освіті діляться міжнародні партнери проекту: Університет Бат Спа (Велика Британія), Університет імені Адама Міцкевича у Познані (Польща), Інститут мистецтвознавства, дизайну і технології Дан Лері (Ірландія), Університет Ліннау (Швеція), Світова університетська служба – Osterreichisches Komitee Verein (Австрія), Мережа з журналістської етики (Велика Британія), Європейська асоціація підготовки журналістів (Нідерланди). Проект DESTIN триватиме до листопада 2021 року.


Читайте також: Еразмус+: журналістська освіта вдосконалюється з урахуванням провідного європейського досвіду

Переглядів: 1149 | Додав: Press2