Головна » 2023 » Листопад » 1 » Викладачам і студентам МДУ присвятили цьогорічний Тиждень італійської мови у світі
17:30
Викладачам і студентам МДУ присвятили цьогорічний Тиждень італійської мови у світі

Ще одну традицію вдалося відродити спільноті Маріупольського державного університету після переміщення до Києва. З 24 по 27 жовтня кафедра романо-германської філології провела заходи в межах ХХІІІ Тижня італійської мови у світі.

Багаторічна ініціатива на теренах нескореної країни проводиться під патронатом Посольства Італійської Республіки в Україні та Італійського інституту культури в Києві. Цього року посол Італійської Республіки в Україні Пʼєр Франческо Дзадзо особисто присвятив подію Маріупольському університету, відзначивши цим незламність його колективу в тяжкі часи.

 

Попри драматичні для України події Італійський інститут культури в Києві спільно з Посольством змогли вкотре організувати Тиждень італійської мови у світі. Я щиро дякую всім добрим друзям італійської мови, які долучилися до нашого проєкту. Мої думки сьогодні спрямовані до викладачів і студентів Маріупольського університету, в якому донедавна діяла унікальна кафедра італійської філології,


– посол Італійської Республіки в Україні Пʼєр Франческо Дзадзо.


 

Наскрізною темою цьогорічного Тижня італійської мови стали екологія та охорона довкілля. На урочистому відкритті події з вітальним словом виступив директор Італійського інституту культури в Україні Едоардо Крізафулл. Він підкреслив силу спільноти незламного вишу, яка незважаючи на всі труднощі відновила багаторічну традицію плекання італійської культури.


Після цього студенти-італісти МДУ долучилися до мовного воркшопу від в.о. завідувача кафедри романо-германської філології, доцентки Ганни Трифонової, присвячений глобальним цілям сталого розвитку Генеральної асамблеї ООН. За ініціативи старшої викладачки Таїсії Поклад учасники культурної події переглянули запис студентської ековистави на тему відповідальної утилізації побутових відходів. 


До проведення заходів у межах Тижня італійської мови долучилася і студентка освітньої програми «Переклад (італійська, англійська)» Маргарита Сівакова. Дівчина підготувала доповідь про обмеження екологічного сліду, який людина залишає на планеті, та ліквідацію екологічної кризи.


Особливим заходом Тижня італійської мови стала лекція професора екологічного права Римського університету Ла Сапʼєнца Джанфранко Тамбуреллі. Він розповів студентам МДУ про спільну роботу України та Італії у сфері захисту довкілля, зокрема зазначивши угоду між державами щодо відновлення української екосистеми, пошкодженої внаслідок бойових дій. Професор Тамбуреллі висловив сподівання, що подібна співпраця пом’якшить наслідки війни та зміни клімату загалом. Зустріч закінчилася дискусією, на якій присутні обговорили сучасні проблеми довкілля та висловила власні ідеї подолання екологічної кризи.
 

Безумовно приємно, що пан Посол особисто відзначив Маріупольський університет і присвятив цьогорічну культурну подію героїчному колективу нашого вишу.  
Ми вже понад 20 років долучаємося до проведення заходів у межах Тижня італійської мови у світі. Подія об'єднує всю українську спільноту, яка вивчає мову Італії, цікавиться її культурою і традиціями. Завдяки залученості до такої всесвітньої ініціативи ми відчуваємо себе частиною великої італійської родини,


– в.о. завідувача кафедри романо-германської філології Ганна Трифонова.


Читайте також: Запрошуємо викладачів МДУ пройти стажування в італійському університеті (подача заявок – до 11 листопада)
 

Переглядів: 286 | Додав: Прес-центр