Головна » 2019 » Травень » 22 » На базі МДУ пройшла масштабна юридична конференція до 25-річчя спеціальності «Право»
14:41
На базі МДУ пройшла масштабна юридична конференція до 25-річчя спеціальності «Право»

22 травня на базі Маріупольського державного університету пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Правова доктрина: міжнародний досвід та практична реалізація в Україні».

Форум був організований за підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної поліції України та Європейської організації публічного права. Він об'єднав більше 200 правознавців, серед яких 40 докторів наук і 62 кандидата наук із 23 університетів і наукових установ України, Греції, Італії, Кіпру, Польщі, Казахстану й Азербайджану, а також досвідчені юристи-практики. 


Як зазначили учасники, це перша така масштабна конференція юридичної спрямованості, організована в Україні за останні роки. На адресу учасників надійшли привітання від співголови оргкомітету, першого заступника Голови Національної поліції України – начальника кримінальної поліції, генерала поліції другого рангу, кандидата юридичних наук В'ячеслава Аброськіна і голови Донецької облдержадміністрації Олександра Куця.


На відкритті конференції до присутніх звернулися ректор МДУ, член-кореспондент НАПН України, професор, Почесний Генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтин Балабанов, радник голови Донецької облдержадміністрації, проректор з міжнародних зв’язків МДУ Микола Трофименко, заступник міського голови Маріуполя Ксенія Сухова, Генеральний консул Грецької Республіки в Маріуполі Елені Георгопулу, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП в Донецькій області Сергій Вітвіцький, начальник Головного управління Державної міграційної служби у Донецькій області Євген Микитенко, декан факультету міжнародних відносин Інституту міжнародних відносин Національного авіаційного університету, професор Юрій Волошин, провідний науковий консультант відділу європейського права та міжнародної інтеграції Інституту законодавства Верховної Ради України, професор Борис Бабін.


З-поміж ключових питань, які обговорювалися на форумі: розвиток законодавства в умовах глобалізації, захист прав і свобод громадян як пріоритетний напрямок у правозастосовчій та правоохоронній діяльності, сучасний стан та перспективи розвитку Національної поліції України, модернізація судової влади України в умовах євроінтеграції. Велику увагу науковці і юристи-практики приділили проблемі розвитку юридичної освіти в Україні та за кордоном. 


Досвідом підготовки правознавців поділилися декан юридичного факультету Афінського національного університету імені Каподистрії, професор Калліопі Фотіаді та проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, академік Вячеслав Комаров, які виступили на пленарному засіданні. 


Доповіді учасників увійшли до збірника, виданого до початку роботи конференції. Найближчими днями електронний варіант збірника буде розміщений на сайті університету.


Проведення форуму такого рівня на базі МДУ є результатом плідної співпраці університету з широким колом партнерів як в Україні, так і за кордоном, а також свідченням важливої ролі, яку відіграє Маріупольський держуніверситет у підготовці висококваліфікованих фахівців у галузі права. 


МДУ має 25-річний досвід підготовки юристів. За цей час університет підготував близько 3500 фахівців з права, серед яких більше 30 кандидатів і докторів юридичних наук. Студенти-правники слухають лекції авторитетних українських і зарубіжних вчених, авторів підручників і законопроектів, а для вдосконалення практичних навичок майбутніх правознавців на економіко-правовому факультеті МДУ працює Юридична клініка, яка надає безкоштовну правову допомогу соціально незахищеним верствам населення. 


У 2019 році Маріупольський державний університет відкрив нову, унікальну для Маріуполя і Донеччини, спеціальність – «Міжнародне право». В умовах європейської інтеграції України юристи, які спеціалізуються на міжнародному праві, є затребуваними фахівцями, які можуть працювати в органах державної влади і місцевого самоврядування, компаніях, націлених на співпрацю із зарубіжними партнерами, міжнародних організаціях.


Про підтримку юридичних спеціальностей МДУ з боку вітчизняних і зарубіжних партнерів ректор Костянтин Балабанов домовився під час зустрічі з професорами Калліопі Фотіаді та Вячеславом Комаровим, яка відбулася напередодні конференції.


Читайте також: У МДУ відзначили День науки і розповіли про досягнення вчених університету

Переглядів: 1255 | Додав: Press2